close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 
Ak sa chcete spriateliť.Napíšte do komentáru.

Test Twilight

8. června 2009 v 19:47 |  Cullens
1.Jak se jmenuje Emmett celým jménem?
a)Emmett McCarty Cullen
b)Emmett Phillip Cullen
c)Emmett McMart Cullen
2.Jak se jmenuje Jacob příjmením?
a)White
b)Black
c)Bleck
3.Kam chodí Jacob na školu?
a)Na stejnou jako Bella
b)Mimo město
c)V rezervaci
4.Jak se jmenuje Jasper celým jménem?
a)Jasper Mittack Hale
b)Jasper Whitlock Hale
c)Jasper Mittack Cullen

5.Jak se jmenuje Rosalie celým jménem?
a)Rosalie Lillian Cullen
b)Rosalie Marrie Hale
c)Rosalie Lillian Hale
6.A Esme?
a)Esme Anne Cullen
b)Esme Anne Platt Evenson Cullen
c)Esme Evelyn Platt Cullen
7.A Alice?
a)Mary Alice Brandon Cullen
b)Alice Mary Cullen
c)Alice Birgit Cullen
8.Odkud pochází Bella?
a)z Californie
b)z Las Vegas
c)z Arizony
9.Jak se jmenují opravdový rodiče Edwarda?
a)Carlisle a Esme Cullenovi
b)Edward a Elizabeth Masenovy
c)Michal a Elizabeth Masenovi
10.Na co Edward umíral?
a)Na Španělskou chřipku
b)Na Malárii
c)Na rakovinu

VÝSLEDKY:
1-A
2-B
3-C
4-B
5-C
6-B
7-A
8-C
9-B
10-A

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Do ktorej rodiny by si chcel/a patriť?

Cullen
Volturri
vlkodlaci
človek
iný

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama